Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Komunikacije kao pokreta~ budu}nosti

Kraj XX. stoljeća obilježen je velikim bumom u razvoju komunikacija. Mobilna telefonija i internet potpuno su promijenili svijet. Ne samo mogućnosti razmjene informacija, nego i samu suštinu životne i poslovne filozofije. Sve ono što je ranije bilo nemoguće ili teško moguće, odjednom je postala dječja igra.
U takvim uvjetima telekomunikacijska su poduzeća lansirana u samo središte interesa velikog kapitala. Nekadašnji ogromni i tromi sustavi u vlasništvu države, i pomagani od države, prerasli su u profitabilna područja za koja se otimaju najveći igrači. Telekomunikacijske tvrtke u regiji, među njima i Telekom Srbija, time su postali tržišni gospodarski subjekti koji se neprekidno moraju prilagođavati uvjetima vrtoglavog razvoja na polju znanosti i tehnike.DVA DIONIČARA: Poduzeće za telekomunikacije Telekom Srbija utemeljeno je kao dioničko društvo 1997. godine. Inače, Telekom Srbija od 2003. godine u vlasništvu je dvaju dioničara: Javnog poduzeća PTT saobraćaja »Srbija« (80 posto udjela) i OTE Grčka (20 posto). Republika Srbija zadržala je »zlatnu akciju« na temelju koje ima pravo veta na sve strateške odluke Upravnog odbora.
S druge strane, OTE je grčka telekomunikacijska tvrtka. Utemeljena je 1949. kao državna tvrtka, ali je danas dioničko društvo čije su dionice na grčkoj, njujorškoj i londonskoj burzi. Od 1. siječnja 2001. više nema monopol u telekomunikacijama Grčke. Osim u Telekomu Srbija, OTE ima udio vlasništva i u drugim operatorima, najviše balkanskim (Rumunjska, Bugarska, Albanija, Ukrajina, Armenija, Jordan, Jemen).
IMOVINA, PRIHODI, DOBIT: Za buduće dioničare najvažnije su informacije o imovini, prihodima i dobiti poduzeća. Prema podacima iz 2006. godine (to su za sada jedini javnosti dostupni službeni podaci), ukupni prihod Telekoma Srbija iznosio je 770 milijuna eura. Vrijednost ukupnog kapitala Telekoma Srbija iznosi oko 1,2 milijarde eura. 
MREŽA: Telekom Srbija ima ukupno 2.883.167 pretplatnika u fiksnoj telefoniji. Drugim riječima, na svakih 100 stanovnika postoje 42,77 pretplatnika u ovoj vrsti telefonije. Stupanj digitalizirane fiksne mreže iznosi 93,76 posto, a broj uključenih ADSL portova je 127.000.
Pokrivenost teritorija signalom Mobilne Telefonije Srbije je 91,31 posto, dok je pokrivenost populacije 97,02 posto. Roming je omogućen u 122 zemlje, u 268 mreža inozemnih mobilnih operatora. Broj korisnika mobilne telefonije je 5.356.080, od toga su 81,55 posto prepaid korisnici, a 18,44 posto postpaid korisnici. 
POVIJEST: Danom službenog pokretanja telegrafskog prometa u Srbiji smatra se 15. ožujka 1855. godine. Prva telefonska linija u Beogradu instalirana je 1883. godine, osam godina poslije Bellova konstruiranja prvog telefonskog aparata. Prva telefonska linija u Novom Sadu instalirana je tri godine ranije, 1880. godine. Godine 1892. puštene su u rad prve telefonske centrale, i to u Subotici (40 pretplatnika), Velikom Bečkereku (53) i Novom Sadu (39). Prva telefonska centrala u Beogradu montirana je 1898. godine (28 pretplatnika).
Prvi telefonski imenik tiskan je u Novom Sadu 1908. Automatski telefonski promet između Beograda i Zagreba pušten je 1964. godine.
Z. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika